Processierups zelf bestrijden of een expert?

Processierups bestrijding kun je het beste overlaten aan een expert. Staat de boom in de openbare ruimte? Maak dan melding bij je gemeente. Staat hij op eigen terrein, roep dan de hulp van een hovenier in. Zelf kun je ook een handje helpen bij de bestrijding en het voorkomen van de eikenprocessierups.

processierups bestrijding
Met natuurlijke vijanden kun je de plaag processierupsen fors terugdringen

Manieren om de eikenprocessierups te bestrijden

De processierups kan op een aantal manieren bestreden worden. Laat dit over aan een professional.

  • De processierups opzuigen
  • De processierupsen wegbranden
  • Door middel van biologische bestrijding
  • Met natuurlijke vijanden van de processierups

Met de natuurlijke bestrijding van de processierups kun je zelf wel aan de slag om processierupsen in je tuin te voorkomen.

De eikenprocessierups zelf bestrijden met natuurlijke vijanden

Je beste hulp tegen de eikenprocessierups zijn hun natuurlijke vijanden. Sluipwespen zorgen er bijvoorbeeld voor dat rupsen in een vroeg stadium doodgaan en koolmezen smullen ook van eikenprocessierupsen. Ook diverse andere dieren lusten de rupsen zoals mussen, spreeuwen, kevers, sluipwespen en lieveheersbeestjes.

Voorkomen van eikenprocessierups in je tuin

Om een plaag van de eikenprocessierups in je tuin of buitenomgeving te voorkomen kun je zelf een steentje bijdragen. Breng balans door natuurlijke vijanden van de processierups een handje te helpen. Dat doe je door je tuin vriendelijk in te richten voor vogels en insecten. Voldoende vogels en insecten zorgen voor een natuurlijke balans en houden de plagen in toom. Ga dus voor een tuin met veel soorten tuinplanten specifiek voor insecten. Fruitplanten trekken bijvoorbeeld veel typen insecten aan. Plant bijvoorbeeld fluitekruid voor sluipwespen en zorg voor een nestkastje of vogelhuisje. Wil je een goede plek voor insecten creeren dan kun je het best een insectenhotel in je tuin hangen.