Waarom een insectenhotel?

Insecten zijn onmisbaar in de natuur. Daarom is het belangrijk dat ze een plek hebben om te nestelen en overwinteren in je tuin! In de zomer is het een nest- en rustplaats, in de winter dient het als een geschikt winterkwartier. Met het insectenhotel in je tuin kun je diverse insecten verwachten. De insecten nestelen zich naar hun eigen behoeften in een van de verschillende “kamers”.

Verschillende kamers voor insecten

Een insectenhotel maken is relatief eenvoudig, als je weet welke ‘kamers’ je nodig hebt om de insecten te lokken. Bijen en hommels nestelen zich bijvoorbeeld in buisjes of holle stengels, terwijl vlinder liever een ‘speciale’ ingang hebben naar hun kamertje. Toch zijn er niet echt regels aan verbonden, je kunt eigenlijk alle natuurlijke materialen combineren om een insectenhotel te bouwen.

Stappen om zelf een insectenhotel te maken:

  1. Verzamel natuurlijke materialen als buisjes en holle stengels van bijvoorbeeld zonnebloemen of bamboe. Zorg ook voor stro of kleine houtsnippers en dennenappels.
  2. Maak een vierkanten of rechthoekig houten frame met een harde achtergrond. Verdeel dit als het ware in aparte vakjes door tussenschotten te maken. Dat worden de verschillende ‘kamers’.
  3. Vul elk vakje in met een ander materiaal. De holle stengels en buisjes stapel je naast en op elkaar. Een ander vakje vul je met stro voor de oorwurmen. Weer een met bijvoorbeeld dennenappels en houtsnippers voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen.
  4. Vlinders houden zich het liefst schuil achter een deurtje met horizontale spleten, daar kunnen ze namelijk makkelijk in en uit. Sluit hiermee dus een 1 kamer ‘af’.
  5. Eventueel kun je nog kleine boomstammen of dikke takken toevoegen (boor er gaten in). Hierin zullen ook insecten verblijven.
  6. Sluit je insectenhotel aan de voorkant af met een stuk gaas (bijvoorbeeld fijnmazig kippengaas), zodat de materialen in de vakjes blijven.
zelf-insectenhotel-maken

Insectenhotel ophangen

Ben je klaar met je insectenhotel? Het beste kun je je insectenhotel ophangen op een zonnige plek, beschut tegen wind- en regen. Het liefst op kniehoogte neerzetten of ophangen. De voorzijde van het insectenhotel kun je het beste richten naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Bekijk hier nog enkele voorbeelden van insectenhotels ter inspiratie!